Spring naar inhoud

Veel gestelde vragen

Wat betekend het doneren van een nier voor de donor?

Gelukkig kan je goed leven met één nier. De overgebleven nier neemt het werk van de weggehaalde nier voor een deel over. De totale nierfunctie is dan zo’n 65 tot 75% van toen je nog twee nieren had. Dat is ruim voldoende. De meeste mensen die een nier hebben afgestaan, merken dan ook geen enkel verschil met toen ze nog twee nieren hadden. Je kunt alles doen wat je altijd deed, zoals sporten en reizen. Je hoeft geen medicijnen te nemen of een dieet te volgen. na de operatie moet je een aantal dagen in het ziekenhuis verblijven, tillen mag daarna 6 weken niet. De voorzorg en nazorg zijn goed geregeld. Zo krijgt je werkgever vergoeding voor je verlof en kom je zelf bovenaan de wachtrij als jezelf onverhoopt zelf een donornier nodig hebt. Alle onderzoeken gaan niet van je eigen risico af en worden 100% vergoed.

lees meer op www.transplantatiestichting.nl

Waarom liever geen dialyse?

Onderzoek laat echter zien dat als een niertransplantatie plaats vindt voordat dialyse noodzakelijk wordt, de levensverwachting en kwaliteit van leven voor een nierpatiënt aanzienlijk wordt verhoogd. Dit geldt nog meer wanneer de transplantatie gebeurt met een nier van een levende donor in plaats van met een nier van een overleden donor(postmortale donatie). Donatie redt levens.

Wanneer mag je doneren?

  • Je mag alleen een nier doneren als je gezond genoeg bent.
  • Je moet ouder dan 18 jaar zijn.
  • Het is een vrijwillige beslissing om een nier te doneren. Niemand mag je dwingen of geld geven.

Kijk op de volgende website voor duidelijke informatie over wie een nier kan doneren: https://www.nieren.nl/bibliotheek/72-wil-je-een-nier-doneren/348-wie-kan-een-nier-doneren 

Lees meer over de voor en nadelen op www.nierstichting.nl

Ik wil doneren, wat kan ik doen?

Dat is fantastisch! Je maakt mij en mijn gezin dolgelukkig! Er is een speciaal transplantatieteam die klaar staat voor al je vragen. Wij willen je graag helpen om het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor je te maken. Je kan ons bereiken op 06-19164484 of via help@joycezoektnier.nl

Ik wil op een andere manier helpen, kan dat?

Fantastisch dat je wil helpen! Je kan helpen door mijn bericht te delen via de app, of te delen en te liken op Facebook en Instagram.

Heb je nog andere ideeën hoe we de speld in de hooiberg kunnen vinden? ik hoor graag van je!

Doneren bij leven